Het Onbewuste 

Boven water = bewust

Je kunt de werking van je geest vergelijken met een ijsberg. Het topje van de ijsberg, is je bewuste geest en dit is dat wat je laat zien, wat je doet.

 

Dit is het kleinste deel van de ijsberg en steekt uit boven het wateroppervlak.

Jouw bewuste bepaalt maar voor 5% je gedrag.

 

Dat wat jij graag wilt bereiken, je motivatie en je wilskracht, zijn als de wind die de ijsberg van zijn plaats wil krijgen.

 

Onder water = onbewust

Onder het wateroppervlak bevindt zich het grootste deel van de ijsberg, het onbewuste. Hierin liggen je geloofsovertuigingen, je waarden, normen en je gewoonten.

Je onbewuste bepaalt voor 95% jouw gedrag. Vanuit je onbewuste kun je veel emoties ervaren, soms zonder te begrijpen waarom je je zo voelt. In je onbewuste wordt alles opgeslagen, van traumatische ervaringen tot aangeleerd gedrag vanuit je opvoeding.

Je onbewuste, is het zwaarste gedeelte van de ijsberg en houdt hem op zijn plaats.

 

Wat doet het onbewuste?

Het onbewuste werkt via beelden, symbolen en emoties. Zoals je ervaart wanneer je droomt. Het onbewuste regelt hoe je loopt, praat, beweegt, hoe je je gedraagt en nog veel meer. Je denkt er eigenlijk niet over na. Het gaat van zelf. Dit is allemaal onbewust gedrag.

Het bewuste brein kan ongeveer 60 bits (informatie deeltjes) per seconde verwerken. Het onbewuste brein kan daarintegen bijna 200.000 keer zo veel informatie verwerken. Wel ongeveer 12 miljoen bits per seconde. Het is daarom heel gemakkelijk om informatie op te slaan. Alles wat jij geleerd hebt, ervaren hebt, gevoelt hebt, gehoord hebt of wat jou verteld is, ligt ook opgeslagen in het onbewuste. 

Naast het opslaan van informatie heeft jouw onbewuste nog belangrijk doel: Jou veilig houden!

Tussen je 0 - 7e levensjaar jaar wordt er heel veel informatie opgeslagen. Alles wat jij toen geleerd hebt of wat er tegen jou gezegd is, zie jij als waarheid. Als je van je juf hebt gehoord dat jij niet goed bent in taal, dan is de kans groot dat je dit hebt aangenomen als overtuiging over jezelf. Het zou goed kunnen dat jij hier nu nog steeds last van hebt. Dit komt doordat het onderbewustzijn deze oude overtuiging heeft opgeslagen. Hetzelfde principe geldt voor angsten en gevaar. Als jij vroeger bent gebeten door een hond, dan is de kans groot dat jij door dat voorval, nu nog steeds bang bent voor honden. 

Doelen halen

Wanneer jij voor jezelf een doel stelt voor ander gedrag zoals; afvallen, grenzen stellen, stoppen met roken, doe je dit met je bewuste mind. Je stelt alles in werking om dit voor elkaar te krijgen. En hoe groter je motivatie is, hoe meer wilskracht je hebt. Het kan zijn dat het jou hiermee lukt om de ijsberg van zijn plaats te krijgen! Maar… vaak zijn de krachten onder het wateroppervlak te groot. Als je onbewuste je doelen in de weg zit, je wilskracht saboteert, dan zal het je uiteindelijk toch niet lukken. 

Het is alsof je in een roeiboot zit en tegen de sterke stroming van een waterval in wil roeien.

 

Hoe verander je het onbewuste?

Het onbewuste wordt ‘bewaakt’ door onze ‘kritische mind’. Dit ontstaat rond ons 7de levensjaar, als we ons realiseren dat niet alles wat anderen zeggen (ook je ouders), waar is. Het bestaan van Sinterklaas is zo’n leugenrealisatie-moment. We worden kritisch en we laten niet zomaar informatie in ons onbewuste brein plaatsen. De toegang tot het onbewuste is lastig en blijft veel onder het wateroppervlak verborgen.

 

Hierbij is hypnose een uitkomst, want hiermee kunnen we deze kritische bewaker omzeilen. De belemmerende emoties, geloofsovertuigingen, patronen en gedrag kunnen opnieuw worden geprogrammeerd. 

 

 

Wat is hypnotherapie?

Hypnotherapie is iets anders dan showhypnose. Dat wat je op tv ziet en in shows is totaal niet het doel van deze therapievorm.

Bij hypnotherapie komt je onbewuste mind naar voren. Dat is nodig omdat daar dus jouw opgeslagen belemmerende overtuigingen zijn opgeslagen. 

Met deze vorm van therapie kun je snel en doelgericht problemen oplossen.

In hypnose ben je nog prima in staat om beslissingen te nemen. Het is een niet waar dat je dingen tegen je zin zou doen of dat je erin kunt blijven hangen. Ook ben je gewoon aanwezig, kun je terugpraten en slaap je niet. Je bent alleen in een andere staat van bewustzijn.

 

Ieder mens heef wel eens ervaren dat je helemaal in een boek, film of gesprek verdiept bent en de omgeving niet meer opmerkt.

Of wanneer je in de auto rijdt en je denkt, huh? Rijd ik al hier?

Dan ben je in een lichte staat van hypnose geweest.

 

Het is een staat van ontspanning en focus waarbij je problemen oplost op onbewust niveau.

 

Het Reticulair Activatie Systeem

(say what ?)

Ons onbewuste filtert informatie. ​

Het laat enorm veel weg, anders worden we stapelgek van al die informatie. 

Misschien ken je dit wel? Als je die mooie nieuwe schoenen of auto wilt, opeens zie jij ze overal..

Waar wij ons onbewust op focussen, nemen we waar. 

We hebben daar een geweldig systeem voor in onze hersenen, onze RAS oftewel ons Reticulair Activatie Systeem.

Dit systeem helpt jou ook om energie te besparen door je alleen maar die dingen te laten zien die jij wílt zien.

Maar... ook als je denkt ‘Als ik die maar niet tegenkom..’, dan zal jouw RAS ook op zoek gaan naar die persoon.

Het woordje ‘niet’ bestaat namelijk wel in onze taal, maar niet in onze RAS.

 

Je kent vast wel de uitspraak ‘Denk niet aan een roze olifant’. Tadaaa!!

 

Je merkt dat jouw brein direct een plaatje maakt en dan moet je dat plaatje ineens weg gaan maken. Dat is heel lastig en kost energie. Veel efficiënter is dus om jou dat plaatje te laten zien en je gaat je erop focussen. 

 

Het loont dus echt om alles positief te formuleren en positieve plaatjes te maken voor jezelf, want je RAS zal dan op zoek gaan naar alle mogelijkheden die er zijn om die doelen te behalen.

ijsbergje.jpg
roze-olifant-1-min-1280x720.jpg
Kopie van Zonder titel_edited.jpg